Visie

Ik ben opgeleid in Yin Yoga door de Yin boegbeelden, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. Tevens pioniers van de functionele yoga benadering met de yin yang studio, Yoga Garden Amsterdam.

‘Ieder lichaam is uniek, dus de yoga houding ook’

Yin yoga is ontstaan vanuit de Indiase yoga traditie, het Taoïsme (Chinese meredianenleer) en de Westerse wetenschap (anatomie en fascia).

Indiase Yoga Filosofie

Yoga is veel meer dan alleen fysieke houdingen. Yoga kent een oeroude Yoga filosofie, beschreven in onder andere de Sutra’s van Patanjali en de Bhagavad Gita. In de Yoga traditie wordt er gestreeft naar non-attachment. Dit betekent dat je je fysieke ego, met al zijn verlangens en gedachtes, los kan laten. ‘Alles wat je zoekt, draag je al bij je.’ Het uiteindelijke doel is je karma overstijgen en verlichting te bereiken, door middel van onder andere jarenlange training in innerlijke concentratie en meditatie. Om lang in lotus houding te kunnen zitten, zonder afgeleid te worden door het lichaam, werden er yogahoudingen (asanas) toegepast.

Tijdens meditatie observeren we onze gedachten. Het besef dat we niet onze gedachtes zijn, maar dat we gedachtes hebben. Zo bereiken we non-attachment van onze gedachten.

Taoïsme & Chinese geneeskunst

Het taoïsme is een Chinese filosifie/religie, waarbij in eenheid leven met de natuur, het ideaal was. Een taoist probeert zich niet te verzetten aan aspecten van het leven. De concepten Yin-Yang en de Chinese elementen leer (hout, vuur,water,aarde, lucht) zijn ontstaan uit het Taoïsme.

Yin & Yang. De wereld zit vol tegenstellingen, die niet zonder elkaar kunnen. Zonder verdriet, zul je nooit geluk ervaren. Yin is de zachte, vrouwelijke, rustige kant. Yang is de krachtige, mannelijke, ondernemende kant. Meegaan met de flow van het leven (yin) en iets willen ondernemen, bereiken (yang).

De Chinese elementen Leer is doorgevoerd naar de Chinese geneeskunst en meridianen leer. Meredianen zijn energie banen in het lichaam, en worden gelinkt aan alle organen. De meridianen bevinden zich in de fascia, en zijn zeer gevoelig voor stress en een verkeerde levenstijl.